Planning Board safeguards one of Nadur’s existing belvederes

Email item Email item Print item Print item

Planning Board safeguards one of Nadur's existing belvederesThe Planning Board, has today decided in favour of safeguarding one of Nadur's existing belvederes as it turned down a planning application which sought to demolish a stretch of 7 metres of railing to be replaced by a 1.4 metre high party wall.

The planning application was submitted to the Authority, for its consideration, after in 2004 a court sentence had decided in favour of a land owner who was given the right to delineate and segregate the public belvedere area from the owner's property, which lies right below.

The Board cited that according to planning policies, the proposed development will compromise the existing green area and the public's enjoyment of this open area. The Board, earlier this year, refused a similar application within the same site area for the same reasons. Planning Board safeguards one of Nadur's existing belvederesAlso today, the Planning Board granted planning permission for the construction of a new primary school complex within the locality of San Pawl il-Bahar, along Triq il-Port Ruman and Triq Annetto Caruana in Qawra.

The new school which will cater for a total of 700 pupils and 70 teachers will be constructed on four floors and include a reception area, childcare facilities, 29 classrooms, sanitary facilities, 2 PSD rooms, an art room, library, gym, language room, music room, media room and a science room. The school complex will also have 4 multi-purpose rooms, 4 meeting rooms and a number of offices. The school will also have a large playing area covering an area of 8900m2.

At basement level, the school will have a car park facility to cater for nearly 400 cars. After school hours the entire car park will be made available for the public to park.

The design of the new school building will take on a contemporary style with the facade making use of materials such as coloured metal cladding, louvres and rendered blockwork. The design of the building was reviewed and consented to by the Design Advisory Committee.

The new primary school, the car park and ancillary facilities conform within the Local Plan's designation for the area has received the necessary clearance on issues related to the environment, accessibility, fire safety and traffic management.

  • Permalink: Planning Board safeguards one of Nadur’s existing belvederes
  • You may also like...

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *